Ковачки застрашен максимум от условна присъда

Целия фарс е само за наивници и за журналисти, които не са чели Наказателния кодекс

donation

Най-голямата възможна присъда по обвиненията на Ковачки е условна. При това положение доста странна е гаранция от 300 хиляди лева и ангажирането на антимафиотските структури на държавата. Страшно много шум за супер мерки срещу някакъв „олигарх”. Едва ли не белезниците му щракнали. Започвало разследване на ДПС. Доган потъва…

Щуротии за наивници и за журналисти, които не са чели Наказателния кодекс. На тях като им пуснеш една такава примамка и правят хитова новина. Която да „изкефи” народа и евентуално да влезе в някой доклад пред ЕС. Всъщност истината е в закона, и само в закона. Ето какво пише в наказателния ни кодекс по случая на Ковачки: 

Чл.255. (1) Който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери…
…се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева.

(3) Когато данъчните задължения са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.
(
4) Ако до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд необявеното или неплатеното данъчно задължение бъде внесено в бюджета заедно с лихвите, наказанието по ал.1 и 2 е лишаване от свобода до две години и глоба до петстотин лева, а по ал.3 - лишаване от свобода до три години и глоба до хиляда лева. 

Ето какво пише за условните наказания: 

Чл.66. (1) Когато съдът налага наказание лишаване от свобода до три години, той може да отложи изпълнението на наложеното наказание за срок от три до пет години, ако лицето не е осъждано на лишаване от свобода за престъпление от общ характер и ако съдът намери, че за постигане целите на наказанието и преди всичко за поправянето на осъдения не е наложително да изтърпи наказанието. 

Т.е. какво най-много може да направи държавата – да осъди Ковачки. Но той естествено не е глупав и като види, че натам се върви, ще плати данъците преди приключване на делото. Сумата им е около 12 милиона, докато неговото състояние е близо милиард. Т.е. има пари и ще плати. Така ще трябва да получи присъда до 3 години, която пък като първа присъда трябва да е условна. Тук изобщо не броим други възможни смегчаващи присъдата обстоятелства от типа на самопризнания, добра работа на добри адвокати и счетоводители, гърмене на длъжности-бушони и т.н.

Какво излиза в крайна сметка – едно театрално изпълнение, успешно манипулиращо репортерите и „едра риба” разследвана по телевизията. Т.е. поредната пропагандна акция чрез прокуратурата...

Добри Божилов
14.11.2008

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Powered by Bullraider.com

Политически блог на


Добри Божилов


Free business joomla templates